Ritka fotók titka

Tiszavirágzás

A tiszavirágzás csak pár napig tart egy évben. Az embernek nagyon fel kell készülnie arra, hogy fotózni tudja ezeket a fürge kis fickókat.

Figyelni kell a természetvédelmi jelentéseket, mikor tűnnek fel a folyó más szakaszain.
Figyelni kell a víz hőmérsékletét.
Figyelni kell az időjárást.
És kell egy jó barát, akitől speciális, nagy fókusztávolsággal rendelkező objektívet lehet kölcsönkérni.

A kérészeket naplemente környékén lehet leginkább észlelni. Neki is indultam még “világosban”. Hiába volt 30 fok, hosszú nadrág, bakancs, hosszú ujjú ing, kalap és másfél liter szúnyogriasztó volt az alapfelszerelés. Hozzáteszem, hogy a szúnyogriasztó nem sokat ért … Szinte hallottam, ahogy kiröhögnek.

Nem egyszerű a fotózás az egyre kevesebb fény, a nagy fókusztávolság miatt és ugye ahogy említettem már korábban, roppant fürgék ezek a kis lények. Nagyon kell tudni azokat a paramétereket amelyek határán működik még egy-egy fotó, technikailag. Rengeteget kellett fejben számolni. Az egyik oldalra fordulva X volt a beállítás, de arra sütött a nap. A másik oldalra fordulva Y volt a beállítás, de arra már árnyékos, fénytelen területek voltak. A zársebesség borzasztó fontos volt, stb stb. Volt kihívás rendesen.

Kb 600 képet készítettem, kint a Tisza partján, nyakig szúnyogban. És abból olyan hatvanpár lett értékelhető. Nem is értem hogy a filmes korszakban ez hogy ment. 🙂

Ha tetszett a kép, kérlek oszd meg másokkal is.
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email